Intressant kulturprojekt – snart i Örebro län?

På eftermiddagen var jag på Konstfrämjandet (tillsammans med Alf Lindblad och Katarina Strömblad från Kultur- och medborgarförvaltningen) och träffade både lokalt aktiva och deras förbundsordförande, Eva Arvidsson. Det var ett bra möte och framförallt var det ett intressant projekt som Konstfrämjandet berättade om.

I stockholmsområdet har de under året spridit konst drivit projektet SKiSS (läs mer på www.skiss.se) som handlar om att med hjälp av bildkonst och konstnärers kompetens utveckla arbetsmiljön. Projektet utvärderas och kommer förmodligen att fortsätta i Stockholms-trakten under 2006. Under 2007 är dock frågan om Örebro och Örebro län är intresserade av att fortsätta projektet. Vi var överens om att fortsätta diskussionen och se om vi kan få fler kommuner (och landstinget) intresserade. Förhoppningsvis går det vägen – och förhoppningsvis kan vi hitta bra ingångar både i den kommunala verksamheten och i övriga delar av arbetslivet.

En större utmaning är dock att se till så att kultur blir en naturlig del av all offentlig verksamhet. Vi vet att musik är bra för hälsan (exempelvis att tillfrisknandet går fortare efter en operation om man lyssnar på musik). I SKiSS-projektet lät man en konstnär leda diskussioner om konst med de äldre på ett äldreboende och resultatet var att dessa äldre mådde bättre än de äldre på samma äldreboende som istället för att diskutera konsten pratade om frimärken eller annat som kom spontant i samtalet. Visst kan projekt vara bra för att få fart på kulturen i arbetslivet och i exempelvis kommunens verksamhet – men det riktigt stora resultatet kommer den dag då personalen på skolor, dagis och äldreboenden som en del i verksamhetsutvecklingen använder kultur som en naturlig del i arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *