Natten till söndagen upptäcktes en misstänkt läcka i Örebros vattentorn, Svampen. Därför uppmanas nu alla att koka vattnet 3 minuter innan det används till dryck eller mat (läs mer här, mer finns att läsa i Livsmedelsverkets rekommendationer om liknande situationer). Detta gäller tills vidare, dock minst två dygn.
Händelsen påminner om hur beroende vi är av rent och säkert vatten men också hur viktigt vårt strategiska arbete för rent vatten är. Det är ett ödets ironi att landets vattenexperter varit samlade i Örebro denna vecka på årets VAK-konferens och att Örebro igår (lördag) för första gången arrangerade Avloppslördag där örebroare kunde få svar på sina frågor, särskilt om enskilda avlopp och lokala VA-lösningar. Mitt inledningsanförande på Avloppslördagen kan du läsa längre ner.
När något drabbar vår vattenförsörjning är det viktigt att kommunens krisorganisation fungerar, och det verkar som om den gjort det. Alla har fått telefon/sms som berättar om problemen och ger råd om hur man agerar (läs mer om den tjänsten här) och informationskanalerna verkar ha fungerat så att aktuell information läggs ut (så snart den är säkrad).
En dag som denna är jag glad över alla timmar och dagar jag ägnat åt vattenfrågor under de senaste åren då jag varit kommunalråd med ansvar för bland annat dessa frågor. För Örebro är duktiga på detta, och vi jobbar med ett antal projekt som är viktiga för att säkra vattnet även i framtiden:
- Vi planerar för ett nytt vattentorn, eftersom vi idag (uppenbarligen…) är väldigt utlämnade åt att Svampen fungerar. Svampen kommer inte heller räcka till när Örebro växer så fort som det gör idag. Det nya vattentornet planeras mellan Sörbyängen och Adolfsberg.
- Vi planerar för att i framtiden hämta vårt dricksvatten från Vättern, genom en enorm borrad tunnel. Detta projekt är otroligt dyrt men också helt nödvändigt för att säkra att vi i (och resten av mälardalen?) i framtiden har säker vattentillförsel. Detta projekt drivs av våra duktiga tjänstemän i Örebro kommun, tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra kommuner i länet. Men det är viktigt att påminna om att det också krävts en hel del politisk argumentation för att driva på det projektet – det har funnits politiker som både sinkat och försökt stoppa det.
Några viktiga saker som är särskilt värda att vara lite stolt över i allt detta:
- Vi jobbar strategiskt med vattenfrågor och planerar detta långsiktigt: dels vad gäller VA-utbyggnad och liknande men också när det gäller dagvattenhanteringen så att regnvattnet infiltreras lokalt för att hinna renas så mycket som möjligt innan det når våra vattendrag.
- Vi beslutade under 2013 att anställa en avloppsrådgivare för att göra det lättare för alla örebroare med egna VA-lösningar att få råd och stöd för att skapa säkra lösningar (vatten och avlopp är inte enkla frågor).
Här är mitt inledningsanförande på Avloppslördagen igår (som det var skrivet – det var inte så jag framförde det…):
Välkomna hit!
Vi har sommarstuga i annan kommun, en kommun som inte har någon avloppsrådgivare…
Stugan är byggd på 30-talet. När den byggdes bars dricksvatten ut i dunkar från stan, disken diskades i vatten som hämtades i hinkar från sjön och avlopp var inte en prioriterad fråga. I samband med ombyggnad krävdes att vi fick bättre ordning på gråvattenhanteringen (vi har redan ett slutet system för toaletterna). Det är inte enkelt, vilket många av er vet.
Vi är glada att det bara gällde en sommarstuga, där vi inte gör av med så mycket vatten och där vi ändå inte är på vintern. Om inte förr så lärde den processen mig hur komplicerat det här med avlopp är.
Därför så glad att vi förra året fattade beslut om att Örebro ska ha en tjänst som avloppsrådgivare. Rådgivaren ska kunna hjälpa fastighetsägare att hitta avloppslösningar som är miljövänliga och därmed minska utsläpp av förorenat vatten i våra vattendrag. Detta har varit efterfrågat från både kommunen och fastighetsägare.
Det är viktigt för alla örebroare att fler miljövänliga avloppslösningar kommer till stånd. Genom att åtgärda de enskilda avloppen som inte uppfyller kraven minskar vi utsläppen av miljögifter och läkemedelsrester som idag påverkar våra vattendrag negativt. Vi får en bättre vattenkvalitet och det ekologiska systemet skyddas
Och för att göra det tydligt hur viktigt det här är kan man gå tillbaka till tidernas begynnelse.
För en av få saker vi har gemensamt med dåtiden och framtiden är vattnet. Vi dricker samma vatten som dinosarierna drack, och det vatten vi använder idag är ett lån från kommande generationer. Inget vatten förbrukas – det lånas, används, återförs och finns kvar på olika ställen i det hydrologiska kretsloppet.
Därför är allt det vi gör idag så otroligt viktigt för våra barn, våra barnbarn, våra barnbarnsbarn och för allt kommande liv på jorden
Och då blir ju inte avlopp någon liten fråga, eller hur?
Men den är allvarlig på fler sätt:
• Fortfarande saknar 780 miljoner människor tillgång till rent vatten
• varje dag dör tusentals barn under fem år på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien
• Brist på rent vatten har allvarliga konsekvenser för människors, särskilt barns, hälsa.
• De flesta dödsfall i diarrésjukdomar beror på brist på rent vatten.
• Runt 800 000 barn under fem år dör i diarrésjukdomar varje år.
• Det innebär att ungefär 1 800 barn under 5 år dör varje dag på grund av smutsigt vatten.
Sverige är lyckligt lottat när det gäller vattenresurser. Hela 9 procent av vårt lands yta utgörs av sjöar.
Men det är fortfarande samma vatten som dinosaurierna drack, och det är samma vatten som behövs för att människor ska kunna överleva – i Örebro, i Sverige och i resten av världen
Och vi örebroare har faktiskt anledning att vara stolta – vi är duktiga på rätt mycket som rör vatten
Den här veckan har konferensen Vatten Avlopp Kretslopp varit i Örebro. Vatten Avlopp Kretslopp är den årliga mötesplatsen för alla som arbetar med små avlopp, VA-planering och dagvatten. Varje år deltar flera hundra tjänstemän, konsulter och branschexperter för att knyta kontakter, få inspiration och inhämta de senaste forskningsresultaten och erfarenheterna inom små avlopp, dagvatten och VA-planering.
Den konferensen ligger på olika ställen, men placeringen i Örebro passade särskilt bra eftersom temat för konferensen var ”samverkan och samarbete” och det är Örebro – sedan länge – väldigt bra på
Vi ska vara stolta över att vi länge jobbat systematiskt med att ta ett helhetsansvar på vattenfrågor
Ända sedan 1992 har alla berörda delar i Örebro kommun jobbat tillsammans med frågor om dagvatten – alltså det vatten som träffar marken när det regnar
Kort sagt kan man sammanfatta det med att ju längre tid det tar för det vattnet att nå sjöar och vattendrag – ju renare blir det.
Stora asfalterade ytor renar inte regnvattnet – utan bidrar snarare till att förstöra det, med partiklar från trafik och mycket annat
Det vi därför gjort sedan mer än 20 år är att försöka se till så att dagvattnet tas om hand så bra som möjligt – och numera är vi rätt noga med att nya områden ska ta hand om vattnet på plats så att det hinner renas så bra som möjligt innan det når sjöar och vattendrag
När det gäller planeringen av vatten och avlopp har vi samlat alla berörda delar av kommunen sedan drygt fem år: och det har varit framgångsrikt i att både öka medvetenheten och att göra rätt från början när vi planerar nya områden – i takt med att Örebro växer
Avloppsrådgivaren är ännu en del i det handgripliga arbetet för att vi ska ta vårt ansvar för renare vatten
Avloppsrådgivaren kan hjälpa alla som behöver enskilda avlopp att göra rätt val så att vi fortsätter ta vårt ansvar för världens vatten.
Men vi ska dessutom vara stolta över hur vi steg för steg gjort att örebroarna kommit närmare vattendrag och sjöar
satsningen på att rusta upp naturområden, att skapa naturreservat och göra grönområden tillgängliga har till exempel gjort att Rynningeviken numera är en vacker plats där vi kan möta vattnet bara några minuter från stadskärnan.
Tidigare soptipp, numera ett av Örebros vackraste naturreservat
Det där har resten av Sverige sett: två år i rad har vi blivit utsedda till Sveriges Friluftskommun och vi är en förebild i det arbetet
Och det där är också en viktig aspekt på arbetet med vattenfrågor: vi människor trivs med vatten, i alla tider har vi sökt oss till vatten för att det är vackert, rogivande, utmanande och på andra sätt får oss att trivas.
Och det är – som sagt – fortfarande samma vatten som dinosaurierna drack
Och det vatten vi vill spana ut över när vi promenerar i Rynningeviken är samma vatten som vi dricker, samma vatten som vi spolar ut i toaletten och samma vatten som våra barn och barnbarn ska skölja munnen med när de borstat tänderna
Så vi har ett stort ansvar, var och en av oss
1. Vi har ansvar för att inte förorena vattnet – rent vatten är en förutsättning för vårt liv och hälsa – men även för djur och natur.
2. Vi har ett ansvar för att inte slösa på vatten – det kostar både pengar och energi att transportera vattnet både från vårt avlopp och till vår kran.
3. Dessutom borde vi ta ett större ansvar för vattentillgången i resten av världen – att vi har så god tillgång till rent vatten borde göra att vi också bidrar med pengar och kunskap till att människor i resten av världen ska få tillräckligt med vatten.
Så den här dagen är en del i en enormt stor fråga – och i ett enormt stort kretslopp. Tack för att ni är här, och ta nu chansen att få svar på era frågor