Vi ska utveckla busstrafiken (lugn, månadskorten blir inte dyrare…)

Det kommer att bli dyrare att åka buss i Örebro – om man inte köper månadskort. Under året kommer taxorna att höjas, men månadskorten (för unga och för vuxna) ska inte förändras och vi kommer att göra vad vi kan för att hålla nere priset på familjebiljetter. Anledningen är att vi vill utveckla busstrafiken – den ska bli bättre.

Vi vill att det ska gå snabbare att åka buss, vi vill få fler att lämna bilen hemma och vi behöver mer resurser för att utveckla busstrafiken. Därför höjs inte priset för månadskortet, vare sig för ungdomar eller vuxna. Övriga priser höjs utan att för den skull överstiga jämförbara kommuner. Dessutom håller vi nere priset på familjebiljetter så att det blir lättare för familjerna att åka buss in till city och handla.

Den omläggning av linjenätet som genomfördes år 2010 innebar att bussen blev mer tillgänglig för örebroarna. Omläggningen, tillsammans med andra förändringar inom busstrafiken, innebar en del barnsjukdomar. De flesta av dessa är nu åtgärdade. Fokus för bussåret 2012 kommer därför att bli ökad service och kvalité för resenärerna.

Men det går inte att åstadkomma med dagens situation; där busstrafiken går med underskott och vi inte har råd att göra viktiga nysatsningar (med en världsekonomisk kris som påverkar den kommunala ekonomin är det inte heller särskilt rimligt att kräva att busstrafiken ska få mer på bekostnad av vård, skola eller omsorg).

Vi har utmaningar. Cirka 5% av antalet resor i Örebro kommun sker idag med kollektivtrafik. Vi vill att biltrafiken ska minska och att fler resor ska ske med buss.

Om vi ska lyckas med det behöver det bli mer attraktivt att ta bussen framför bilen, tröskeln till att välja bussen måste minska. En attraktivare busstrafik handlar om bättre service mot sina resenärer. Därför blir fokus under 2012 att förbättra servicen och kvalitén.

För att det ska lyckas behövs ökade resurser till stadsbussen. Kvalitetsarbete kostar. Idag är Örebro, i jämförelse med lika stora kommuner, en billig busstad. Därför kommer taxorna att höjas i Örebro – fast månadskorten kommer som sagt inte att bli dyrare.

Att månadskortet inte blir dyrare, trots att allt annat i samhället blir dyrare, markerar tydligt att vi vill locka bilisterna att lämna bilen på garageuppfarten. Det tyngsta argumentet för att locka bilisterna till stadsbussarna är dock att utveckla busstrafiken genom tätare turer och korta restider.

Det arbetet kommer att gå vidare och vi kommer att lägga en hel del kraft under året på att försöka få del av örebroarnas förslag på hur busstrafiken kan förändras. Jag skrev om det i december och fick in ett antal konkreta förslag. Här är en sammanfattning av de förslagen (läs allihop här).

  • ”Bättre plogat och upplyst till busshållplatserna.”
  • Fler busskurer ”(varför sitter tidtabellen på insidan av kuren? Om det är många i kuren så är det omöjligt att se tiderna. Sätt ÄVEN upp en tidtabell som är vänd så att den går att läsa bakom kuren.)”, ”Oftast får det inte plats så många i själva kuren, dessutom så står en del på väldigt öppna platser som gör att det bla blåser en del.”
  • ”Korten borde självfallet kunna laddas hemma.”
  • SL delar med sig av ”turlistor och annat som öppen data och någon klurig person (jag tror inte det är SL själva) har byggt en app som heter ”Res i Sthlm”” som via gps-positionering berättar hur man enklast tar sig från punkt A till B.
  • ”konstigt att jag inte kan åka från Österplan till resecentrum utan byte. Flera stora linjer går förbi här men när jag behöver resa med väskor till tåget kommer jag inte dit jag vill men det kanske bara var min tur att dra det korta strået i linjedragningstombolan:) Bara en reflektion.”
  • ”gör det enklare att betala och hålla koll på kort och saldo.”
  • ”Jag tror att närhet och frekvens är viktigast.” ”Bilen står nära hemmet och åker hela vägen. Dessutom avgår den när som helst. Det är detta bussen konkurrerar mot.”
  • Bättre utformade bussar så ”att det blir bättre för dom som åker”: ”större golvyta åt passagerare” och ”utåtgående dörrar som gör det enkelt att gå på många samtidigt”.
  • ”elektroniska tavlor som visar i realtid hur långt det är till nästa buss allt hur långt det är till nästa buss för varje linje.”
  • För att folk ska slippa åka bil till externhandelscentrum: ”en ”ringlinjebuss” och en station som möjligjorde hemkörning av varor?”

Jag har skrivit tidigare om utveckling av busstrafiken i Örebro: här och här och här och här och här och här och här och här

2 reaktioner på ”Vi ska utveckla busstrafiken (lugn, månadskorten blir inte dyrare…)”

  1. Hej Björn!

    Bra att du har med dig många förslag. Här kommer några till;
    Det viktigaste måste vara att man kan lita på bussen, att den kommer, att den kommer i tid och att det finns plats i den. Fortfarande är bussen ibland sen, eller kommer inte alls. Och ofta till/från Vivalla överfull….

    Hur vore det att låta en vuxen med barnvagn-med barn i, åka gratis? Och även rullstolar.
    Ta bort några säten även vid dörrarna längst bort så att fler barnvagnar och rullstolar får plats? Och låta barnvagnar stå längs med istället för rätt ut i bussen, det blir ofta överfullt i framdelen av bussen, för barnvagnar gör att man varken kommer förbi eller ser att det finns plats längre bak.

    I taken, på sidor eller dylikt, sätta upp dels linjesträckningarna – så att vi ”nybörjare” har en chans att förstå hur vi ska kunna orientera oss och del sätta upp skyltar med vad det kostar om man ”plankar” på bussen.

    Någon ringlinje som gör att det går att åka från en ”arm” till en annan? För mig i Vivalla innebär ett besök till Svampen att jag först måste in till centrum och sedan ta en ny buss – vilket tar minst en timma! Och ändock är det så nära fågelvägen.

    Se över anslutningarna. Det är så retligt att endast se baklyktor på bussen….

    Ha en bestämd plats där bussen ska stanna, ibland står den där och ibland längre bak och ibland bakom en eller tom bakom två andra bussar.

    Bussarna måste stanna längs med en gångbana, det kan vara synnerligen högt att gå av bussen ned på en gata.
    De måste sänka bussen när den släpper av och på folk.

    Klocka vid busskurerna?

    Fler nr skyltar/namn runt bussen, även på vänstersidan av bussen.

    Mer kommer säkert ….

    Men höj inte priserna för mycket….

    Kvällshälsningar
    Mona Neumann

  2. När det gäller stadsbussarna kan man vara kritisk till att det finns så många bussar ute i trafiken under en vardag (tror det är runt 60). Men att trafiken ändå inte är så effektiv. Det är för långt mellan turerna. Belastningen på linjerna är ojämn.

    Tar man till exempel en linje som 12:an så skulle man aldrig ha ändrat den. Man skulle ha behållit den och samtidigt förlängt gamla linje 14 från Universitetet till Brickebacken.

    Det som borde ligga närmast för Örebros del är ett nytt effektivare linjenät. Att man återinför samtrafiken vid Järntorget under lågtrafik.

    Och inför samtrafik vid Järntorget igen, så bör området också byggas om. Där stomlinjerna har hållplatslägen rakt över torget. En ny rund kioskbyggnad (Pressbyrån) kan också placeras där. Allt för att skapa en ny mötesplats och göra Norrcity attraktivare. Till viss del skulle det kunna likna Drottningtorget i Göteborg.

    Mvh
    Mikael, Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *