Svenska myndigheter är duktiga på att utreda saker. Eller, rättare: svenska myndigheter har varit duktiga på att utreda saker. För det där verkar ha ändrats. Det senaste exemplet är helt fantastiskt. På fullaste allvar föreslår Folkbokföringsutredningen, på ett tondövt sätt som nog bara statliga utredare med riktigt lång akademisk utbildning kan göra, att dagens personnummer ska ändras så att det inte längre ska framgå vilken dag en person är född. Dessa siffror ska ersättas av ”ett av Skatteverket bestämt tvåsiffrigt tal mellan 01 och 31.” Och motivet är briljant: ”Uppgift om födelsetid finns registrerad i folkbokföringen och alla som behöver tillgång till uppgift om vilken dag en person är född kan få denna från Skatteverket eller SPAR.” (citat ur deras pressmeddelande)
Sveriges Kommuner och landsting sågar (på ett diplomatiskt sätt), utredningens förslag. De konstaterar att kostnaden för att ändra personnumren blir över 1 miljar kronor – bara för för 20 landsting och de 15 största kommunerna. ”Till detta kommer kostnaderna för ytterligare 275 kommuner.”… ”De samlade konsekvenserna för kommunal sektor kan bli större än de inför millennieskiftet. Det skulle verka som en handbroms för hela den svenska IT-utvecklingen.”
Problemet som utredningen försöker lösa är att det är ont om lediga personnummer för typ 2-3 dagar per år. Och därför vill utredningen alltså avskaffa ett framgångsrikt system och skapa nya kostnader. Liknelsen om att skjuta mygg med kanon har aldrig känts mer befogad. I Norge har man löst problemet genom att bara de som är födda en dag då det är ont om lediga personnummer får en annan ”dag” i sitt personnummer. SKL förklarar: ”I Norge ges de personer som invandrar och är registrerade som födda en dag som inte har några personnummer kvar, ett personnummer som i stället visar den månad och dag när invandringen registrerades. Utredningen menar att det skulle kunna uppfattas som diskriminerande att endast invandrare skulle få en annan dagsiffra än den verkliga.” SKL anser, liksom alla andra tänkande varelser (förutom utredningen) att Norge-lösningen bör utredas ytterligare.
Låt oss hoppas att regeringen bryr sig mer om Sveriges kommuner och landsting än om sina utredningar. F-n trot.