Idag (17/11) berättar NA att miljökontoret gör en specialgranskning av krogarnas julbord även i år. Under december ska 10-15 restauranger besökas eftersom julborden innehåller särskilda risker (mat som står framme länge, många som ”petar” i maten och så vidare).
Resultatet av undersökningen blir dock inte klart förrän efter julbordssäsongen. Det är i och för sig inte så konstigt – det krävs självklart lite tid för att analysera resultaten och sammanställa rapporterna. Miljökontorets kontroller är alltså bra och de gör så gott de kan just när det gäller julborden. Men det finns faktiskt ett sätt för att vi som konsumenter ska kunna välja att gå till krogar som sköter hygienen – och välja bort dem som missköter sig. Vi skulle kunna starta en märkning av krogar som sköter både hygien och egenkontroll.
När miljökontoret kontrollerar hur restaurangerna sköter mathanteringen kollar de grovt förenklat två saker: om maten som serveras är okej (genom provtagning) och om restaurangen har ett system för egenkontroll – så att de själva gör vad de kan för att hålla maten fräsch. Systemen för egenkontroll är kanske det viktigaste, eftersom de visar om krogen sköter ”vardagshygienen”. En restaurang som slarvar med vardagshygienen slarvar förmodligen lättare/oftare när det gäller exempelvis julbordet.
Idag är det nämligen alldeles för krångligt att ta reda på hur krogarna sköter hygienen. Sedan många år har Danmark ett system med tydlig märkning av krogarna: de måste sätta ett märke som visar hur de klarat kontrollen på väl synlig plats. En statlig utredare har föreslagit detta system även i Sverige och på sikt kommer det säkert att införas. Under tiden har jag föreslagit att vi i Örebro ska införa en frivillig märkning (liksom Stockholm redan gjort). En frivillig märkning innebär förmodligen att de som missköter sig inte sätter upp något klistermärke – men då kan ju vi konsumenter välja att gå till den som sätter upp märket och bevisligen sköter sig.
Jag har diskuterat detta med ägarna till restaurang Pacos (här kan du läsa mer om det), som jobbat mycket aktivt med egenkontrollen (och som oförskyllt råkade ut för misstankar sedan en krog med liknande namn misskött sig). Vi kommer inom kort att ta fram en märkning – som krogar som vill får börja använda. Så till nästa år kanske man kan känna sig lite säkrare när man går ut och äter julbord…
Mer om detta ämne kan du läsa här