(Pressmeddelande från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Örebro, 2008-01-14):
På torsdag fastställer Vård och omsorgsnämnderna i Örebro budgeten för 2009. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill satsa mer än majoriteten på trygga bostäder för äldre och varnar för att de planerade besparingarna kommer att gå ut över de äldre som bor kvar hemma och behöver vård och omsorg.
– Det behövs fler anpassade bostäder för äldre nu, därför avsätter Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mer pengar än majoriteten för att fler äldre ska kunna få ett tryggt boende. Majoriteten pratar bara om att skapa fler vårdbostäder och om att införa ”trygghetsbostäder”, vi i oppositionen har i många år avsatt pengar till just det, säger Björn Sundin, talesperson (s) i äldrefrågor och andre vice ordförande i Vård och omsorgsnämnd Väster
– Vi är oroliga för att situationen i hemvården kommer att bli ännu värre under 2009. De besparingar som genomförs kommer att kännas både för de äldre och för personalen. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har gång efter gång varnat för att majoriteten överdriver de beräknade effektiviseringarna på grund av datoriserad tidsplanering. Vår oro delas av personalen och av facket, men majoriteten lyssnar inte, säger Gun Carlestam Lewin (v), andre vice ordförande i Vård och omsorgsnämnd Öster.
– Många örebroare, både äldre och deras närstående, oroas över att kommunen inte kan erbjuda tillräcklig vård och omsorg för de äldre som behöver. Ingen fråga kan vara viktigare att satsa på, men tyvärr händer det väldigt lite. Vi har föreslagit både trygghetsboenden och en tryggetsjour som både äldre och deras närstående ska kunna nå via telefon dygnet runt, säger Pell Uno Larsson, gruppledare (s) i Vård och omsorgsnämnd Öster.
I oppositionens alternativ-budget finns dessutom följande förslag:
- Behåll ”fixar-tjänsterna” och undersök om det går att utveckla dem. Genom att erbjuda dem till alla, även dem som inte har insatser, gratis eller till ett mycket lågt pris skulle de förhoppningsvis ha en förebyggande effekt så att framtida omsorgsbehov kan skjutas upp eller minska i omfattning.
- Äldrevård på de äldres eget språk – för personalens och för de äldres skull
- Satsa mer på forskning och utveckling inom äldrevården
- Utred stödet till äldres aktiviteter! Vad är viktigast: Ett aktivitetshus för äldre? En central träffpunkt? Fler lokala mötesplatser? Vilket stöd bör gå till lokalbidrag och verksamhetsstöd till seniorboenden, pensionärsföreningar och liknande?
- Utveckla korttidsvården så att den i högre grad arbetar rehabiliterande, exempelvis för äldre som lämnar USÖ
- Utred skapandet av en minnesmottagning (som förts fram av Alzheimerföreningen i Örebro län)
- Förstärk arbetet för en ren och välskött stad – det ökar tryggheten
- Utveckla anhörigstödet och erbjud mer öppen dagvårdsverksamhet
(Här finns hela vår alternativbudget. Här finns mer om den kommunövergripande alternativbudgeten.)