Idag i Kommunfullmäktige fattade vi beslut om att sälja mark (i form av ett reservationsavtal som blir försäljning i samband med bygglov och byggstart) i kvarteret Lagerbladet och Vinrutan i Sörbyängen till Botrygg Bygg AB (i Linköping). Beslutet uppmärksammades i dagens NA där boende i området kritiserade bygget och menade att det inte bidrar till något positivt i området.
Jag har full förståelse för invändningarna, alla tjänstemän på Stadsbyggnadskontoret vet att jag rätt ofta tjatar om att det som byggs i Sörbyängen/Ladugårdsängen nu är väldigt storskaligt. Det är lite för lite villor, radhus, kedjehus och andra former som är mer småskaligt. Å andra sidan vet jag också att det finns två viktiga förklaringar till detta: 1/ den sviktande småhusmarknaden – att det helt enkelt är för få som har råd att bygga småhus idag. Och 2/ att de planer och program som antagits i Sörbyängen säger vad som ska byggas – och att markförsäljningar och liknande följer de besluten.
Det är det senare som är skälet till dagens beslut.
Vad vi fattade beslut om idag var att sälja marken, och eftersom summan var så hög (nära 40 miljoner) så är det Kommunfullmäktige som fattar det beslutet. Hade det handlat om 4-5 olika fastighetsägare så hade frågan aldrig hamnat i Kommunfullmäktige eftersom delegationen för sådana försäljningar finns inom Programnämnd Samhällsbyggnad (där jag är ordförande).
Normalt skulle detta också ha varit flera ärenden, kvarteren skulle i normalfallet varit uppdelat i olika bitar till olika fastighägare. Anledningen till att det inte är så nu är att det handlar om en ny aktör som behöver få en viss volym av lägenheter i Örebro för att kunna etablera sig här. Och eftersom vi gärna ser att fler fastighetsägare etablerar sig i Örebro så väljer vi att sälja ett ovanligt stort område till en fastighetsägare. Dessutom är det bra för de örebroare som kommer att bo i dessa hus att det finns kontaktpersoner, fastighetsskötare och annat i Örebro, vilket det inte skulle gjort om denna nya aktör bara haft till exempel 70 lägenheter. Det ska samtidigt sägas att området runtomkring är väldigt blandat: både med många fastighetsägare och med många olika boendeformer (hyresrätt, bostadsrätt, villor, radhus osv). Just detta är för övrigt också en del av kritiken från några av de boende, som tycker att det är för tät blandning – att höga hus står för tätt inpå låga hus.
Det beslutet idag inte handlade om var hur husen ska se ut. Det beslutet är nämligen fattat för två och ett halvt år sedan då Byggnadsnämnden (under ledning av den förra majoriteten och miljöpartiet) beslutade om detaljplanen för området. Detta beslut överklagades, men genomfördes i demokratisk och laga ordning (2010) efter att överklagandet avvisats.
När det gäller ärendet som Kommunfullmäktige fattade beslut om idag så handlar det om försäljning av en fastighet och det röstades igenom eftersom det är helt i linje med den detaljplan som är antagen (Detaljplan för kv. Lagerbladet m.fl (Almby 11:148) – länken till själva dokumenten finns till höger på sidan), antagen av Byggnadsnämnden 27 augusti 2009, vann laga kraft 14 oktober 2010).
Det gör att planen gäller och att kommunen faktiskt kan tvingas betala skadestånd om vi ändrar eller hindrar genomförandet av planen (den så kallade genomförandetiden är 5 år från att beslutet vann laga kraft). Jag delar en del av synpunkterna vad gäller hur stora en del av de nya husen som planeras framöver är. Men jag var inte ansvarig när den aktuella detaljplanen antogs (jag satt inte ens i de aktuella nämnderna), men likväl binder den planen mig och kommunen nu.
Men att människor har åsikter är ju bra och kan ju förhoppningsvis bidra till att Örebro utvecklas bättre och vackrare. Diskussion om stadsplanering och byggande är självklart bra och värt att ta vara på. Därför har jag redan bokat in träffar med några boende i området, och fler har hört av sig (och fått svar). Jag har full förståelse för att det kan finnas synpunkter på det planerade bygget och självklart kan utformningen diskuteras, i synnerhet med byggherren/kommande fastighetsägare. Men det planerade bygget följer den antagna detaljplanen och därmed handlar det om fastighetsbolagets goda vilja.
Det är ett problem att detaljplaner och andra plandokument inte är tillräckligt kända för de människor som påverkas av dem. Formellt är de utställda och antagna enligt lagens anvisningar, men det är ju inte samma sak som att de som berörs har/får kännedom om dem och uppmärksammar dem i tillräckligt god tid. Detta är också en sak som vi är tacksamma för förslag kring, det pågår arbete med att göra webben mer lättillgänglig vad gäller den här typen av information, men om detta kommer att vara tillräckligt är en helt annan sak.