Igår (måndag) publicerades min krönika i NA. Denna gång skrev jag om olika syn på delaktighet, information och öppenhet. Jag tror (vilket väl borde vara en självklarhet) att det är bra om många deltar i diskussionerna innan beslut och att det är bra att lyssna på vad örebroarna tycker. Tyvärr anser inte Örebros kommunledning att det är så viktigt. Det har visat sig i samband med nedläggningen av Varberga-skolan, men det finns gott om exempel. Jag nämner några i krönikan.
Här följer den text jag skickade till NA:
”Vad tycker du, är följande självklart?: Beslut blir bättre om många är med och diskuterar förslagen. Därför är öppenhet och debatt en förutsättning för att beslut ska bli bra. Som politiker ska man lyssna och pröva argumenten, och sedan komma fram till ett ställningstagande som också öppet och tydligt redovisas så att de som inte håller med kan protestera, argumentera och bilda opinion mot beslutet.
Säkert tycker många att detta är självklart, och jag håller med; precis så där tycker jag. Men tyvärr är det inte självklart i Örebro kommun nuförtiden. Låt mig ge fyra exempel.
1. När besparingar nu diskuteras hålls tjänstemännens förslag hemliga, och Kommunstyrelsens ordförande, folkpartisten Staffan Werme, tycker att det är bra. Han menar till och med – på en direkt fråga från en NA-reporter – att det kan vara ”bättre att prata internt och sen köra över folk” än att diskutera öppet (NA 2009-05-22).
2. När nedläggningar av skolor diskuteras blir många oroliga och många föräldrar engagerar sig. På några av de möten som ordnades i samband med nedläggningen av Karlslundsskolan, Vasaskolan och Öknaskolan (2007) blev stämningen irriterad och i vissa fall otrevlig. Slutsatsen från det ansvariga kommunalrådet, kristdemokraten Lennart Bondeson, är att man därför i fortsättningen inte ska ordna möten med mer än 10-12 personer åt gången (sagt i intervju med NA, 2009).
3. Bussförarna i Örebro är oroliga för att deras jobb är i farozonen efter att ett annat företag vunnit upphandlingen av kollektivtrafiken, som Örebro kommun betalar stora pengar för. Då kan man tycka att ansvariga politiker borde prioritera att vara med när bussförarna (genom sin fackliga organisation, Kommunal) bjuder in politikerna till ett möte. Men icke. Ingen från den styrande högerkoalitionen var där (en representant från den politiska oppositionen var där).
4. I maj bjöd villaägarna i Hagaby (för andra året i rad) in till en ”miljövandring” i området för att diskutera hur deras område kan bli bättre och säkrare. Inbjudan hade gått till tjänstemän i Örebro kommun, liksom Vägverket, Banverket och andra och självklart är även ansvariga politiker inbjudna. Både detta år och året före är en representant från den politiska oppositionen på plats. Vare sig i år eller föregående år dyker någon företrädare från den styrande högerkoalitionen upp.
Vad vi ser är en kommunledning (”Koalition Örebro”) med fem partier (folkpartiet, miljöpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna och moderaterna), som har så fullt upp med att hålla ihop och visa en enad fasad utåt att de inte orkar/hinner/vill ge sig ut ur Rådhuset för att lyssna på vad örebroarna säger. Kritik, åsikter eller förslag som ändå når fram avfärdas – så länge de inte överensstämmer med kommunledningens uppfattning.
Kritik från företagare avfärdas med att den inte är konstruktiv och inte förts fram till rätt person (trots att ansvarigt kommunalråd suttit vid samma bord och lyssnat). Kritik från örebroare som tycker att ombyggnaden av alla stadens torg sköts klantigt och slarvigt avfärdas med att kritikerna inte förstått. När nära 11 000 örebroare kräver en folkomröstning om ÖBO-utförsäljningen avfärdas det som ”en del i socialdemokraternas propaganda”.
Allt detta skulle kunna handla om misstag eller missförstånd. Men tyvärr visar uttalandena ovan från Staffan Werme (fp) och Lennart Bondeson (kd), på att högerkoalitionen helt enkelt inte tycker att öppenhet, diskussion och brett spridd information är viktigt. För oss som tror att beslut blir bättre om många deltar i diskussionen är det synsättet svårt att förstå.”