Jag skrev ju till JämO för att få reda på vilka länder JämO Claes Borgström besökt de senaste åren (se nedan). Idag fick jag svar från JämOs pressekreterare som undrar om jag verkligen undrar på riktigt: han tolkar det som att jag missförstått JämOs utspel. Jag tycker nu inte att jag missförstått utspelet – jag tycker bara att det är totalkorkat och tar fokus från det vi borde prata om: hur kan vi motarbeta slaveri, kidnappning och övergrepp?
Så här skrev löd mitt svar (hans mail följer nedan):
”Hej och tack för ditt svar!
Jo, självklart är jag intresserad av JämOs utlandsresor. Och – som sagt – jag beklagar att detta tar tid från det arbete ni egentligen borde ägna er åt på JämO.
Det går inte att tolka Claes Borgströms utspel på annat sätt än att det handlar om vilka länder man reser till för att delta på arrangemang – det är ju ingen som på fullaste allvar tror att prostitution eller människohandel sker på arenorna, kopplat till matcherna eller på särskild beställning från vare sig fotbollsförbund eller arrangörer. Därmed måste man ju dra slutsatsen att det är kombinationen stora arrangemang och landet Tyskland som JämO tycker att vi ska bojkotta. Och därmed är det i högsta grad intressant vilka konferenser och liknande JämO deltagit på i andra länder.
Men, som sagt. Jag hade hellre sett att JämO hållit sig till de frågor som faktiskt är myndighetens ansvarsområde (bra beskrivet i foten i ditt mail) och jag beklagar både att er arbetstid går åt till ”stolpskott” och att förtroendet för JämO i och med denna debatt fått sig en ordentlig törn. Claes Borgström anser förmodligen att jag – och alla andra – som avfärdat hans utspel som effektsökeri är en del av det patriarkala förtrycket. Men det får vi väl ta. Jag vet att jag hellre skulle se att vi pratade om orättvisa löneskillnader, ojämn fördelning av föräldraförsäkringen eller hur reklamen präglar oss i könsroller. Men för tillfället verkar ju – tyvärr – inte detta vara frågor som JämO prioriterar. Och dessvärre innebär det att krypskyttet kan fortsätta mot det viktiga opinionsbildande jobb som JämO (och en del andra myndigheter). Och – som Afzelius sjöng: ”Vem är det som tjänar på det?”
mvh
Björn Sundin”
—– Original Message —–
To: epost@bjornsundin.se
Sent: Tuesday, April 25, 2006 1:40 PM
Subject: Ang. JämOs resor
Hej!
Du har ställt en fråga till JämO med anledning av att myndigheten ”numera har synpunkter på vart människor reser och vilka länder Sverige ska samarbeta med”. Du syftar förmodligen på Claes Borgströms uppmaning till det svenska fotbollslandslaget att stanna hemma från VM i Tyskland, som en markering mot den ökning av människohandel för sexuella ändamål som förväntas i anslutning till turneringen.
Eftersom Claes Borgström varken haft synpunkter på ”vart människor reser och vilka länder Sverige ska samarbeta med” (se till exempel artikel på JämOs hemsida), undrar jag om du ändå vill se en sammanställning över hans resor utomlands? Detta för att vi inte i onödan ska behöva lägga arbetstid på uppgifter som inte är ägnade att föra jämställdheten mellan kvinnor och män framåt.
Med vänlig hälsning
Magnus (här har jag tagit bort hans kontaktuppgifter för att skydda honom från automatiska spam)
JämO är en statlig myndighet som har till uppgift att verka för att alla människor skall ha lika villkor i arbetslivet och i högskolan oavsett kön, genom att se till att jämställdhetslagen (1991:433) och lagen om likabehandling av studenter i högskolan (2001:1286) efterlevs. Vidare har JämO till uppgift att motverka könsdiskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i förskola, skola och annan utbildning som innefattas i skollagen. JämO skall även motverka könsdiskriminering vid handel med varor, tjänster eller bostäder och inom några andra specificerade samhällsområden genom att se till att lagen om förbud mot diskriminering (2003:307) efterlevs.
JämOs verksamhet och lagstiftning har sin utgångspunkt i FNs deklaration om alla människors lika värde och rättigheter.