Helgens bästa citat stod bibliotekschef Inger Steneskog i Lysekil för när hon till TT förklarade varför biblioteket slängt ut Aftonbladet och Expressen från tidningsavdelningen: ”Gränsen är nådd. I de här tidningarna slår inte ett krigsutbrott ett sprucket silikonbröst”.
Aftonbladets biträdande redaktionschef Jan Helin var nästan lika rolig när han ”rasade” mot beslutet: ”Det är inte bibliotekens roll att bestämma vad folk ska gilla eller inte. Jag blir rädd när människor som bibliotekarien i Lysekil försöker få folket på en linje, enligt morgontidningarnas foträta medelklassiga uppfattning om god smak. Sverige ser inte ut så.”
Just det. Just nu (när jag skriver det här) ser Sverige ut så här, enligt Aftonbladets hemsida: Nyheten om att ”Cykling kan göra män impotenta” är självklart viktigast, näst före en nyhet om att en 2-åring räddats ur rasmassorna i jordbävningskatastrofen. Där kan man faktiskt skänka pengar också, fast då måste man scrolla lite för att se det. Om man bara läser det man ser direkt så får man veta att ”Rosing varnar barnen för såpor” (man kan även se Linda Rosing göra det på webbtv och hon borde ju veta vad hon pratar om). Dessutom kan man se hur det nya superplanet testas. Fast mest intressant är givetvis att Ronaldo har en ny flickvän som är 21-årig baddräktsmodell. Bra va? Blir bra bilder där.
Nu har i och för sig Jan Helin missförstått det mest grundläggande. Bibliotek har ingen åsikt om vad folk ska gilla, men varför skulle det vara självklart att vi med skattepengar ska köpa in kvällstidningar till biblioteken? Är det inte rimligt att folk får köpa dem själva om de vill läsa dem? Biblioteken är inte någon allmän snällhetsinrättning. De har bestämda syften, exempelvis att underlätta människors studier, öka läsandet (särskilt av böcker) och att skapa möten och spännande diskussioner. Vilket av detta bidrar kvällstidningarna till? Möjligen debatten, men som sagt: vi kan inte betala allt på skatten – en del får man faktiskt betala själv. Exempelvis kvällstidningar.
Tillagt 12/10: Hur det är i Örebro? Jo, vi har både Aftonbladet och Expressen på stadsbibliotekets tidningsavdelning. Jag tycker inte heller att det är en fråga för oss förtroendevalda politiker att bestämma vilka tidningar vi ska ha för läsning – det kan bibliotekets personal bestämma så bra själva. Men igår på sammanträdet med Kultur- och medborgarnämnden (vi är politiskt ansvariga för bibliotekens verksamhet) lyfte jag frågan för att höra om någon hade några bestämda åsikter. De som yttrade sig verkade rätt överens: vi tänker inte slåss för att man kan läsa kvällstidningarna på biblioteket – men vi kommer inte heller att verka för att de försvinner.