I det förslag till budget och strategidokument för 2013 som S, C, KD i Örebro presenterat skriver vi att vi ska utreda möjligheten att införa ett ”fritidskort” till samtliga unga i Örebro kommun. Idén kommer från Island (importerad av Rasmus Persson, C) där systemet både lett till ökat föreningsengagemang och mindre problem med ”normbrytande beteende” (kriminalitet, droger med mera).
Vi tror att förslaget skulle kunna göra mycket nytta både som förebyggande åtgärd och för att det ger fler möjligheter till barn och ungdomar – oavsett hur välfylld deras plånbok är (vi vet att många föreningsaktiviteter idag är dyra för den enskilde att delta i). Därmed kan förslaget också bidra i vårt arbete mot barnfattigdom. Men det kan dessutom förändra strukturen på ett positivt i föreningslivet, genom att uppmuntra fler föreningar att jobba uppsökande även i de områden där färre är aktiva i föreningar.
Mer om förslaget till fritidskort kan man läsa i pressmeddelandet här, men i korthet handlar det om följande:
- Ett kommunalt finansierat ”Fritidskort” kan skapa möjlighet för fler barn och ungdomar att delta i organiserade fritidsaktiviteter inom både kultur och idrottsområdet. På så sätt ges fler möjligheter att delta i föreningslivet, oavsett familjens ekonomiska situation.
- ”Fritidskortet” ger unga mer makt – det följer den enskilde till den förening man vill vara aktiv i.
- Ökad föreningsaktivitet förebygger kriminalitet, missbruk osv – vilket gör att finansieringen mycket väl kan vara lämplig genom den ”sociala investeringsfonden” som ska skapas (mer korrekt system för sociala investeringar).
- Ett ”fritidskort” kan göra att föreningslivet i högre grad når de unga som idag står utanför. Om föreningarna tjänar på att få in fler i sina verksamheter skapas ett tydligt ekonomiskt intresse av att nå fler – de som idag inte har ekonomiska möjligheter att betala avgifter till föreningarna blir mer intressanta för föreningarna.
- Om kortet exempelvis skulle utformas så att varje individ bara kan ta med sig checken till en förening innebär det att fler föreningar måste värva medlemmar i de områden där andelen föreningsaktiva idag är låg – istället för i de områden där andelen föreningsaktiva idag är hög och där många är aktiva i flera föreningar samtidigt.
Förslaget ska utredas under 2013 av Örebro förebyggande råd i samverkan med Kultur- och fritidsförvaltningen.