Ikväll fastställde Kultur- och medborgarnämnden budgeten för 2006 och i det beslutet fanns ytterligare en miljon kronor avsatt för att göra Folkets hus till ett ”ungdomens hus” (för både unga och gamla…). I korthet innebär budgeten för 2006 (läs hela den politiska budgettexten här):
– En fortsatt satsning på ung kultur ( Ung Peng (snabbt kultur/arrangörsbidrag utan krångel för unga örebroare) höjs till 200 000 kronor per år).
– Möjligheter för nya verksamheter att etableras: exempelvis 700 000 kronor för att den världsberömda danstruppen Raande-Vo ska kunna etablera sig i Vivalla (vilket kan skapa enorma möjligheter att utveckla dansen i både Örebro och lokalt i Vivalla).
– fortsatt satsning på de sex största stadsdelarna, en större summa sparas för fortsatt diskussion i nämnden, eftersom vi har en hel del på gång – särskilt när det gäller satsningar i de sex största stadsdelarna.
– När det gäller bidrag till föreningar så är de i princip oförändrade under 2006, fast några nya föreningar tillkommer.
I ett särskilt ärende om ”Ungdomens hus” beslutades också om inriktningen för verksamheten: att i samarbete med studieförbund, föreningar och enskilda etablera ett hus för kultur och nöje i Örebro city. Nämnden fattade två viktiga beslut under denna punkt: dels att ge förvaltningen i uppdrag att utveckla ungdoms- och kulturverksamhet i Folkets Hus och att ”ge förvaltningen i uppdrag att följa upp och omförhandla avtalet med Hela Människan/Café Deed i syfte att ge Café Deed ökade resurser för att kunna ta en större roll i skapandet av ”Ungdomens hus”. En ökning av bidraget med 200 000 kronor tas ur rambudgeten för skapandet av ”Ungdomens hus”.”
Det innebär att från årsskiftet kan arbetet börja på allvar med att fylla Folkets Hus med aktiviteter och engagemang – och Café Deed kan därmed andas ut och planera för en fortsatt (utvecklad) verksamhet med café och annan drogfri verksamhet för yngre.
Tyvärr röstade inte den borgerliga oppositionen med vare sig när det gäller budgeten eller när det gäller Ungdomens hus. I den senare frågan ville de vänta med beslut (vilket riskerar att fälla hela projektet) och när det gällde budgeten hade de ”hittat” extra pengar som de ville fördela till ett antal olika viktiga saker. De vill inte alls halvera avgifterna i Kulturskolan (det vill egentligen inte jag heller – men beslut som fattats måste man följa). Vår nämnd kan inte göra annat än att följa den budget som fastställts i Kommunfullmäktige (den högsta beslutande, folkvalda, församlingen). Oavsett vad man tycker om att halvera kulturskoleavgifterna så har vi inget annat val än att följa det beslutet.
Dessutom är det lite konstigt att de borgerliga partierna i Kultur- och medborgarnämnden utgick från den budget som s+v+mp föreslog i Kommunfullmäktige (142 miljoner) – de utgick inte från den budget som de borgerliga partierna föreslog. Om de gjort så hade de nämligen haft tre miljoner mindre att fördela… Det mest hederliga – tycker jag – hade varit antingen om de utgått från den budget som de skulle ha fått om deras partikamrater fått sin vilja igenom eller att de åtminstone accepterat hela Kommunfullmäktiges beslut om budget och sagt att ”okej, vi gillar inte halveringen av kulturskoleavgifterna men inser att vi är tvungna att följa det”. Man kan liksom inte både ha kakan och äta upp den: man kan inte i ena stunden utgå från Kommunfullmäktiges beslut och i nästa stund bortse från det. Det är inte att visa respekt för de folkvaldas beslut.