Som bekant finns det många skäl till att blogga. Ska man bli riktigt populär som bloggare ska man blogga ofta och dessutom uppenbarligen helst om saker som borde vara helt ointressanta för andra människor; typ vilka kläder man köper. Det är bara att inse att jag inte klarar något av de kraven…
Andra skäl kan ju vara att man har något viktigt som man vill berätta för andra eller att något viktigt hänt. Och därför tänker jag bli lite mer regelbunden i mitt bloggande framöver. För dem som är intresserade av Örebros utveckling så borde det också framöver bli mer intressant att följa vad jag skriver här.
I måndags valde nämligen Socialdemokraterna i Örebro mig till nytt kommunalråd och igår offentliggjordes överenskommelsen mellan 7 av partierna i Örebro om hur kommunen ska kunna ledas fram till ett besked om det blir omval eller ej. I uppgörelsen får vi Socialdemokrater bland annat ordförandeposten i Programnämnd Samhällsbyggnad, vilket innebär att jag från årsskiftet leder den nämnd som har ansvar för bland annat stadsplanering, gator, vägar, bussar, fritidsgårdar, bibliotek, idrottsanläggningar och mycket annat. Rätt viktiga frågor för många örebroare, med andra ord.
Här kommer jag inte att skriva om kontakter med företag som vill diskutera etableringar i Örebro, men jag tänker försöka skriva om viktiga frågor som jag lyfter, som är på gång eller som diskuteras. Den första fråga jag lyft som ”tillträdande kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor” handlar om tillgängligheten i Örebro; att alla ska kunna röra sig på gator och torg i Örebro – även om man behöver rullstol, rullator eller om man behöver komma fram med barnvagnen.
I tisdags berättade jag (i ett pressmeddelande som är inklippt nedan) att jag vill bjuda in till diskussioner om hur Örebro kommun kan arbeta mer effektivt med att göra staden mer tillgänglig; och just nu är frågan om snöröjningen självklart särskilt aktuell. Jag tycker att Örebro kommun borde ha högre ambitioner inte bara vad gäller hur vi röjer gator, gång- och cykelbanor utan också så att vi ser till att trottoarer och annan mark som ska skötas av enskilda fastighetsägare är framkomliga. Eller som tekniska chefen, Åsa Bellander, sa när vi pratade om det där: ”om inte snöhögar anses vara ’enkelt avhjälpta hinder’ så vet jag inte vad som är ’enkelt avhjälpta hinder'”.
Därför förvarnade jag idag tjänstemännen på Samhällsbyggnadsområdet om att jag, efter årsskiftet, kommer att lyfta frågan om detta. Ska kommunen erbjuda alla fastighetsägare att – mot betalning – sköta snöröjningen på trottoarer och liknande? Hur kan den kommunala snöröjningen bli bättre? Hur kan vi på andra sätt göra Örebro mer tillgängligt – även på vintern?
Jag är tacksam för synpunkter och förslag. Här nedan följer pressmeddelandet som skickades ut i tisdags:
”Prioritera örebroarnas tillgänglighet även på vintrarna
Björn Sundin, tillträdande kommunalråd för Socialdemokraterna, vill att tillgängligheten för örebroarna förbättras på vintern. Framförallt kan snöröjningen ibland snarare hindra vissa människor mer än den hjälper dem.
– Snöröjningen i Örebro måste bli bättre, men det innebär inte bara att det behövs röjas mer snö oftare. Det är lika viktigt att titta på var man lägger snön efteråt så att inte personer med rullstol och rollator får problem att ta sig fram. Ibland skapar snöröjningen bekymmer för människor, säger Björn Sundin som på måndagen nominerades av Socialdemokraterna till nytt kommunalråd för mandatperioden 2011-2014.
Björn Sundin tillträder från årsskiftet som kommunalråd för Socialdemokraterna och kommer att arbeta med samhällsbyggnadsfrågor. Tillgänglighetsfrågor är en av hans viktigaste frågor.
– Jag kommer så fort jag tillträtt att ta initiativ till en ordentlig dialog med företrädare från handikapp- och pensionärsföreningar, liksom andra intresserade örebroare, om hur tillgänglighetsfrågorna i Örebro kan bli bättre även vintertid. Privata fastighetsägare har ansvaret utanför sina fastigheter och det blir ett problem för många örebroare om det inte sköts. Jag vill titta på hur kommunen kan erbjuda dem att vara med i att göra tillgänglighetsfrågorna och snöröjningen bättre för alla, säger Björn Sundin.”
Har ett flertal synpunkter när det gäller vinterunderhållet, naturligt då med inriktning på cyklisters förhållanden. Träffar dig gärna och pratar om det. Du vet att det gjordes en uppföljning från förra vintern med enkäter, åtgärdslista m.m.?
019-211375
Absolut! Vore intressant att träffas och prata vidare, vi hörs av! Har inte tagit del av uppföljningen, räknar med att få ta del av den framöver… /Björn