Idag hade Vård- och omsorgsnämnd Väster årets första sammanträde (mitt första sammanträde överhuvudtaget) och en del mörka moln finns på himlen: det kan bli fråga om tuffa besparingar när väl den (försenade) budgeten kan antas. Förvaltningschef Tommy Henningsson svarade, på en direkt fråga från mig, att det som i så fall nog är i farozonen är det vårdplaneringsteam som alla är så nöjda och att det även kan bli fråga om personalnedskärningar på de vårdboenden vi har ansvar för.
Som väntat fanns ingen budget att ta ställning till denna gång heller, vilket inte är så överraskande eftersom högerkoalitionen fortfarande inte bestämt hur pengarna ska fördelas. Socialdemokraterna och vänsterpartiet presenterade en budget redan i november och vi la konkreta förslag på hur pengarna skulle fördelas på Kommunfullmäktiges sammanträde i december. Men högerkoalitionen ville vänta med att ge besked. Och vänta. Och vänta. Vill det sig illa kan driftsnämnderna (de som har direkt ansvar för verksamheterna, däribland Vård- och omsorgsnämnd Väster) ha en färdig budget först i april (med lite tur redan i mars – men det beror på fördelningen av pengarna).
Problemet är alltså att förvaltningen inte förrän i slutet av februari vet hur pengarna fördelas och först då kan det slutliga budgetbeslutet förberedas. Och om de inte hinner färdigt (exempelvis om den totala budgeten krymps) kan vi inte fatta beslut förrän i april. Och då återstår nästan ingenting av våren och året är långt gånget: med andra ord inte lika mycket tid för att genomföra förändringar, vilket i sin tur innebär att eventuella förändringar blir tuffare.
Majoriteten (miljöpartiet och de borgerliga) medgav att de inte har några besked och att de ”pekar på behoven” när de har kontakter med den nya kommunledningen. Men vad det leder till vet de inte. Och med tanke på det som hittills sagts, i bland annat kommunfullmäktige i december, så verkar det inte i första hand vara frågan om förstärkningar inom äldrevården. Med andra ord: de mörka molnen kan omvandlas till rejält oväder snabbare än majoriteten hinner säga ”öppet och tydligt ledarskap”.
På nämnden diskuterades även en jämställdhetsplan som en grupp medarbetare (ur olika personalgrupper) jobbat fram. Och en sak stod klart: löftet om att nyanställda ska erbjudas att jobba heltid kommer inte att finnas kvar, trots att (mp) var med och drev igenom beslutet under förra period, och trots att nämndens ledning – både Olof Johansson (mp) och Gunhild Wallin (c) – sa sig tycka att heltidstjänster bör vara en rättighet. Jag påpekade också – lite elakt – att formuleringen ”Båda könen ska vara representerade i kommunens ledningsgrupper med målet 60/40” kanske borde strykas med tanke på att den nya majoriteten inte lyckats med mer än typ 20/80 (till männens fördel så klart, Vård- och omsorgsnämnd väster är en av få nämnder som leds av en kvinna).