Vi fick en rapport om biblioteksstatistik på gårdagens sammanträde med Kultur- och medborgarförvaltningen. Bibliotekschefen hade valt ut ett antal siffror ur Kulturrådets statistik över biblioteken i Sverige som han presenterade. Jag vet inte riktigt varför han valt just dessa siffror, som började med kostnaden per invånare, men kan bara konstatera att den ingången gjorde diskussionen lite sned. Exempelvis var inte siffrorna för öppettider på biblioteken och på antalet tidningar man kan läsa med, vilket var synd för Örebro eftersom vi har bra siffror på dessa… (Den som är intresserad hittar mer siffror på Kulturrådets hemsida.) Siffrorna visade också att vi ligger bra till när det gäller barnböcker, antalet utlånade böcker/barn och när det gäller antalet aktiva låntagare (i Karlstad är det bara 2 av 10 invånare som lånar böcker – i Örebro är siffran 4 av 10), men som vanligt kom diskussionen (och frågorna från Tvärsnytt som nyss var här) att handla om ekonomin. Men vad är det som är så bra med att en verksamhet är dyr? Är inte det viktigaste vilket resultat man får av verksamheten?
Jag tänker fortsätta arbeta för att skattepengarna ska användas så bra som möjligt och jag tänker aldrig acceptera att det blir ett egenvärde att satsa mer pengar. Jag är politiskt aktiv för att jag vill att vi ska använda våra gemensamma skattepengar till bra saker som ökar rättvisan och ger fler bra möjligheter att styra sina liv. Jag tror att biblioteken är viktiga för detta, men de pengar vi satsar ska alltid gå till rätt saker – till det som gör nytta. Och därför kan jag mycket väl tänka mig mer pengar till barn- och ungdomsverksamhet på biblioteken, ökade öppettider och mycket annat.
Mest bisarr i den redovisade statistiken är för övrigt siffran ”kostnad per lån” som ju automatiskt blir högre oavsett om man 1/ minskar anslagen till biblioteken eller om man 2/ ökar antalet lån. Det är kanske inte en siffra som säger så mycket – det är ju i alla fall inget mål att ha en hög siffra där. Sedan finns det en del andra brister i Kulturrådets statistik, till exempel påstås Örebro ha 9 bibliotek – vi tror själva att vi har 13 (eller 14 om man räknar patientbiblioteket)…