Överlag fungerar äldrevården bra i Sverige. Men då och då förekommer fall av vanvård, slarv eller felaktiga bedömningar och då ska vi alla kunna lita på att det slås larm, att någon undersöker det som hänt och att situationen förbättras där det brustit. Det är därför vi har lagar som Lex Sarah och Lex Maria, till exempel. Men det finns en detalj som riskerar att slå undan förutsättningarna för båda dessa lagar: rädslan hos anställda att slå larm.
Nu varnar Riksrevisionen för att personal i privat driven omsorg inte vågar slå larm om brister. Dagens Medicin rapporterar om detta och sammanfattar Riksrevisionens rapport så här: ”Risken för repressalier från arbetsgivaren gör det svårt för anställda i privat äldreomsorg att rapportera vanvård”. De fortsätter: ”Granskningen visar dessutom att det kan vara svårt för anställda i privat omsorg att veta om de får slå larm om brister, som exempelvis vanvård av äldre. Å ena sidan är personalen skyldig att anmäla missförhållande enligt lex Sarah, å andra sidan får anställda inte avslöja företagshemligheter eller på annat sätt vara illojala mot sin arbetsgivare.”
Det var precis därför som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så ihärdigt har drivit frågan om att avtalet med Attendo Care om driften av demensboendet Elgströmska huset ska innehålla formuleringar om att samma öppenhet ska gälla som om det varit kommunalt drivet (här finns ett antal inlägg om detta). Det var dessa krav som såväl Rasmus Persson som Staffan Werme avfärdat som omöjliga och onödiga (Staffan gick så långt att han menade att de kunde vara farliga…). Att majoriteten i Örebro ska ändra sig i denna fråga är inte mycket att hoppas på, låt oss hoppas att regeringen är bättre och tar till sig Riksrevisionens förslag om att göra lagstiftningen tydligare. Exempelvis borde lagen ändras så att alla som utför uppdrag åt kommuner och landsting har samma öppenhet som om den varit offentligt driven. Och att personalen har samma rättigheter som om de varit kommunalt anställda. Det är ett anständighetskrav: allmänheten ska kunna ha insyn i hur deras skattepengar används.