Fortfarande förbannad

Jo, jag är fortfarande förbannad över den pinsamma svenska insatsen mot Tyskland (hade vi inte haft Isaksson i mål hade det blivit riktigt pinsamt). Och vad säger Lagerbäck?:
”Nu hade vi inte en bra inledning av dagen mot Tyskland. Men uppnår man två delmål av tre så är det ganska okej.” (Lagerbäck om matchen landslagets prestation i VM).
”Jag tycker att killarna föll med flaggan i topp. De gjorde en näst intill heroisk insats med en man mindre på planen.” (Lagerbäck om matchen. Det blev 0-2, tyskarna hade 25-5 i avslut, 10-2 i avslut på mål och ett bollinnehav på 63-37. Det är utklassning.)
”Vi ligger ganska rätt och det är små marginaler att de lyckas. Hade vi varit mer aggressiva hade vi kunnat avstyra det.” (Lagerbäck igen. Hur ser det ut när det är ”inte helt rätt”?)
Jag vet att det är förutsägbart att alla skäller på Lagerbäck, men jag har tyckt att han är fel man sedan han var halva Lars-Tommy (fast jag trodde nog att det var Tommy som var den störste tryghetsknarkaren av de två). Och jag tycker att det är dags för ombyte nu – någon som faktiskt tänker fotboll, tänker ”gör mål” och som kan ifrågasätta en del av de spelare som alltid får vara med. Se bara vad vanBasten gjort med det holländska laget genom att ifrågasätta alla och börja om på nytt (jaja, men matchen mot Portugal var så osannolik att man inte kan dra några slutsatser av den). Holland har 16 miljoner invånare, vi har 9. Är det någon som på allvar tror att skillnaden mellan våra landslag beror på de sju miljonerna? Annars har Johan Esk på DN skrivit den klokaste analys av Sveriges insats som jag hittills läst.
Och så avslutningsvis: ”Jag var väl lite osäker eftersom jag haft så lite träning i positionen tidigare, men jag tycker att jag har växt n i positionen.” (Niclas Alexandersson, som förutom att han missade markeringen på Gerrard i Englandsmatchen säkert gjort så gott han kunnat – det är ju inte hans fel att han är en av Lagerbäcks största favoriter).

Små länder kan slå stora…

Svenska herr fotbollslandslaget har faktiskt inte förlorat mot Tyskland sedan 1992. Se där, en sanning som kan pigga upp en såhär dagen före åttondelsfinalen. Å andra sidan har vi inte vunnit mot Tyskland sedan 1958… Efter att ha läst den statistiken kom jag på att det ju inte är sådant som avgör. Och inte heller är det hur stort landet som avgör. Visst har Brasilien, Tyskland och de andra befolkningsmässiga jättarna ett försteg i att ha många spelare att välja på. Men å andra sidan har Portugal 10 miljoner invånare och Holland 16. Och de är ju rätt bra de också. Fast i detta VM är det rätt ont om matcher där små länder slagit stora (om man med ”små” menar länder som inte är mycket större än Sverige…). Men USA förlorade mot Tjeckien (cirka 10 miljoner invånare) så det är inte omöjligt… Fast idag är det midsommarafton och jag antar att man ska göra annat än att räkna på sådant… Trevlig midsommar.

Äntligen beslut om mässan!

Antar att man borde fira idag. För idag strax efter lunch beslutade jag tillsammans med en klar majoritet i kommunfullmäktige att arbetet med en ny city-mässa ska fortsätta. Jag tror att det kommer att bli med city-mässan som det är med Conventum – först ifrågasatt men efterhand accepterat och idag en självklar del av Örebros tillväxt och besöksnäring. Idag är det få som ifrågasätter Conventum-satsningen.
För två veckor sedan fick jag ett mail från VDn på HKC Hotels (som bland annat driver Radisson i Örebro), Kurt Östlundh, där han ifrågasatte mässprojektet. Normalt brukar jag inte lägga ut mail jag fått här, men eftersom han skickade samma text som debattartikel till NA någon dag senare så antar jag att det är okej, och eftersom jag i mitt svar till honom motiverade mitt ställningstagande när det gäller mässan så lägger jag ut mitt svar och länkar till hans ursprungliga brev.
”Hej och tack för ditt mail! Jo, projektet med en ny mässa har kommit långt och när det behandlas av Kommunfullmäktige kommer jag att rösta ja. Låt mig förklara varför.
För det första. Det är viktigt att skilja på de två projekten. Att bidra till en modern mässhall – kopplad till Conventum – är en angelägenhet för kommunen men att driva en mässhall ska helst inte kommunen vara inblandad i. Och att driva hotell är inte en kommunal verksamhet – och så är det inte heller planerat.
För det andra. Vi gör nog helt olika bedömningar av potentialen för en modern mässanläggning. Ingenting tyder på att internet och ny teknik minskat behovet av möten, tvärtom tycks det vara tvärtom. Och jag tror att en ny mässanläggning i Örebro, med goda möjligheter till samutnyttjande med Conventum har mycket goda förutsättningar. Jag är övertygad om att den kommer att skapa många nya jobb i Örebro och att den på många sätt kommer att vara unik både vad gäller läge, funktion och när det gäller transporterna till den.
Stockholm och Göteborg är i särklass – och det är inget konstigt med det. Elmiamässan i Jönköping har dock problem, mycket beroende på läget utanför stan. Eftersom jag i mitt arbete (jag är ju bara fritidspolitiker) på nära håll kan följa planeringen av en av Sveriges stora stämmor/mässor (jag arbetar som förbundssekreterare på Vårdförbundet som varannat år arrangerar Vårdstämman med ca 6-7000 besökare) vet jag att det finns goda möjligheter att konkurrera både med Stockholm och Göteborg om den typen av arrangemang. Så även om det finns många arrangemang som aldrig kommer att vara aktuella i Örebro så finns det goda möjligheter för många andra. Och en Vårdstämma i Örebro (i så fall 2009) skulle generera 20-30 miljoner kronor i intäkter till Örebros näringsliv. Och det är summor som är lätt att översätta till nya jobb.
För det tredje. För att vi ska ha råd att satsa på äldrevården i Örebro behöver vi nya jobb och ökade skatteintäkter. Som du förstår tror jag att mässan är en del i detta. Men dessutom: vi bygger ett stort demensboende med cirka 80 platser (förhoppningsvis med start i höst) och de senaste åren har vi fått en mycket stor mängd seniorboenden (”vanliga lägenheter” anpassade för äldre som inte har tunga vårdbehov). Det finns säkert intresse av fler seniorboenden centralt i Örebro (även om många är på väg att bli klara/har blivit klara) men jag tycker att det är tveksamt om kommunen ska engagera sig ytterligare i det. Vid sidan av de satsningar ÖBO gör på seniorlägenheter så satsar väldigt många privata hyresvärdar på detta och det finns verkligen inget egenvärde i att kommunen som sådan är hyresvärd (ÖBO som kommunalt bolag ska dock utvecklas och bidra till ökad blandning i Örebro – och det är ett av skälen till deras många seniorboenden).
Jag har full respekt för din tveksamhet, jag vet att du delar den med många andra. Men jag är övertygad om att en ny mässhall är en klok satsning för en stad som Örebro: landets demografiska mittpunkt med goda kommunikationer och god hotellkapacitet.
Så: när ärendet kommer upp i Kommunfullmäktige kommer jag att rösta ja. Om du är intresserad av att diskutera detta vidare är det bara att du återkommer och föreslår någon tid.”

Märkliga undersökningar

Jag står på riksdagslistan för socialdemokraterna i årets val (plats 11 – jag lär inte komma in) och blir därmed tillfrågad om vad jag tycker i diverse frågor. Häromdagen fick jag en enkät från Företagarna om vad jag anser om frågor som ”rör företagsklimatet”. Många av frågorna var visserligen rätt relevanta men man blir alltid så fascinerad när frågor om exempelvis skattenivån i Sverige definieras som en ”företagarfråga”. Om det vore så att höga skatter motverkade företagande och tillväxt borde Sverige ligga i botten på dessa listor – istället ligger vi ständigt i toppen när man mäter ekonomisk utveckling (och annan utveckling). Hög tillväxt, hög sysselsättning och företagsvänligt klimat går alltså mycket väl att kombinera med höga skatter (eftersom höga skatter möjliggör god vård, bra utbildning och trygghet skulle jag och mina partikamrater till och med hävda att det har ett positivt samband – men den uppfattningen delar inte alla). Företagarnas undersökning var dock rätt så seriös (även om jag var tvungen att svara ”vet ej” på några frågor eftersom alternativen var så begränsande och inget passade min åsikt).
Men nyss (lördag eftermiddag) blev jag uppringd av Skop som på uppdrag av Villaägarna frågade om jag ville höja, sänka eller behålla fastighetsskatten på nuvarande nivå (jag svarade behålla) och om jag trodde att frågan var avgörande för väljarna (nej, det tror jag inte). Sedan upptäckte intervjuaren att hon tydligen inte hade några fler frågor och stressade fram ett hej och tack och la på. Och med tanke på att hon knappt frågade om hon fick ställa frågorna (jag hängde inte med i början av samtalet för hon andades inte in överhuvudtaget under sin presentation…) kändes samtalet ytterst märkligt. Men vem vet, kanske var det verkligen Skop som ringde på uppdrag av Villaägarna. Kanske var det en ny typ av busringning…

Naturparadis på nära håll

Svenska turistföreningen i Örebro vill göra Åstaden till ”nationalstadspark”, skriver NA idag. I en skrivelse till Kommunstyrelsen och Länsstyrelsen menar de att Åstaden är så unik – och viktig för turismen i Örebro – att den borde vara en av ganska få ”nationalstadsparker”. Jag tycker idén känns klockren, även om jag ärligt talat inte har en aning om vad det innebär mer konkret. Vad jag vet är dock att hela Åstaden är fantastisk. Egentligen hela sträckningen längs Svartån, men i synnerhet de ”nya” naturområdena mittemot båthamnen och mot Rynningeviken är väl värda att upptäckas – och upplevas – av fler. Och området är inte tillräckligt känt, det är uppenbart.
Många örebroare – men långtifrån alla – vet vilket naturparadis vi har längs Svartån ut mot mynningen i Hjälmaren. Och kunskaperna i resten av länet är ännu sämre, fick jag klart för mig när jag blev uppringd av Karlskoga-Kuriren häromdagen. De frågade mig, som ordförande i kultur- och medborgarnämnden, om vilka kulturaktiviteter jag kunde rekommendera andra länsbor på besök i Örebro. Här är den lista jag gav:
1. Vattenparken och området runt Naturens hus. Journalisten ifrågasatte om detta var kultur och jag konstaterade att det möjligen beror på hur man definierar det och sedan undrade hon vad som var så speciellt med området (man måste nog se det för att förstå) och om man behöver stövlar för att gå där (nej, det behöver man inte).
2. Konsthallen – länets (kanske landets) vackrast belägna centrala konsthall, alltid med någon spännande utställning.
3. Karlslund – både för industrihistorien, för museet och för galleri, café och vacker natur.
4. Wadköping – förklaring överflödig.
Och lite till. Vi får väl se hur mycket som kommer med, eftersom det var en länssammanställning finns det väl en gräns för hur mycket utrymme Örebro kan få…
Åstaden, vattenparken och Rynningeviken är också en viktig påminnelse om att det spelar roll vilka beslut vi fattar. Rynningeviken var övningsområde, gammal industrimark och där Vattenparken finns var marken förorenad. Naturens hus var tidigare en MC-klubbs inte alltför vackra lokaler. Men det fanns idéer och vilja och idag kan vi njuta av ett fantastiskt naturområde. Vill försöka undvika att göra detta till ett valtal, men det är svårt att låta bli… Jag nöjer mig med att länka till det punktprogram för ett grönare Örebro som kommunalrådet (s) Jonas Karlsson presenterade för några veckor sedan, läs mer om det här.

Källström från start?

Jag vet, det blir mycket fotboll nu (min fru suckade när hon insåg att VM faktiskt pågår ända till 9/7)… Men ikväll är det ju otroligt viktigt att det går bra för Sverige (kanske rentav bra för tillväxten?). Och då funderar självklart var och varannan på laguttagningar. Aftonbladet påstår att både Kim Källström och Chippen Wilhelmson spelar från start (liksom Andreas Isaksson, men det var ju en lågoddsare). Hoppas att de har rätt – det behövs kreativa och snabba mittfältare för att få Paraguay på fall.
Att de båda startar tror jag dock inte förrän jag ser dem springa in på plan. Jag är istället rädd för att Lagerbäck kör med Anders Svensson från start, och att det beror på två saker: 1/ att han inte vill ”knäcka” Svensson som ju offentligt klagat på att han får kritik och 2/ att han vill visa att han minsann inte viker sig för kritik eller åsikter från utomstående.
Men hoppas kan man. Och hoppas framförallt att Lagerbäck gett tydliga instruktioner till ytterbackarna att våga gå med i anfallen. Tjeckien visade häromdagen hur modernt ytterbacksspel kan gå till och igår fick vi till och med se en målgivande passning (på offensiv planhalva) från Spaniens fantastiske mittback Puyol (Puyol i laget gav mig 38 poäng i Drömelvan!).

Om att coacha och improvisera

Ska inte bli så mycket fotboll men jag kan inte låta bli att delge ett intressant citat från förbundskapten Lars Lagerbäck om att coacha i matcher (hämtat ur Offside nr 5 2006). Apropå att Tom Prahl tycker att tränare måste bli bättre på aktiv coachning under matcherna: ”Det är tveksamt. Grundidén i spelet är ändå viktigast. Jämfört med andra lagidrotter är fotbollen begränsad när det gäller hur mycket du kan coacha under match. En bra fotbollstränare gör mycket av sitt jobb i förberedelsefasen.” Men byten kan man väl styra från bänken, eller hur Lasse? Och visst kan man väl ge order till ytterbackar att gå med upp och anfalla? Men det är klart när ”jobbet i förberedelsefasen” innebär att man inpräntar i spelarna att det krävs 5-6 spelare för att försvara sig mot två avskurna T&T-forwards så…

Obehagliga korståg – sluta jaga privatkopierare

Jag gillar Thomas Bodström. Han är en action-minister på ett bra sätt och dessutom en riktigt bra politisk agitator. Men jag ogillar verkligen två av hans korståg: det mot rätten att kopiera musik man köpt och det mot den personliga integriteten. Nu har kopieringsfrågan åter blivit aktuell och bland annat har blivande riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s) ”kommit ut” som försvarare av rätten att kopiera för eget bruk (varken hon eller jag vill att det ska vara lagligt att profitera på andras upphovsrätt). Läs mer om arbetet mot den korkade piratlagen 2005.
Och nu börjar även en del av de partier som hjälpte oss sossar att införa den korkade lagen att svänga. Tur det. Tråkigt bara att mina partikamrater inte vill försöka förstå. Tvärtom, verkar Bodström och de andra som tycker att storföretagen ska få styra hur jag använder mina skivor öka trycket. För hur ska man annars förstå att regeringen i våras gav direktiv till polis och åklagare att jobba hårdare med att jaga nedladdare. Riktigt pinsamt blir det när man påminner sig vad Thomas Bodström skrev innan lagen infördes: ”Det ökar möjligheterna att ingripa mot allvarligare fall av olaglig nedladdning men det innebär inte att polis och åklagare ska satsa stora resurser för att jaga privatpersoner som laddar ner enstaka olagliga material från internet. Precis som vid all annan brottslighet ska polis och åklagare prioritera i sitt arbete. Det vore lika orimligt att lägga stora polisresurser på att utreda enstaka fall av nedladdning av olagligt material som det vore att prioritera snatteriutredningar före rån.”

Framgång=misslyckande?

37 procent är yngre än 40 år på socialdemokraternas listor till valet. Ett bakslag eller en framgång? Ekot valde för någon vecka sedan att framställa det som ett misslyckande (målet var ju 40 procent) men faktum är att socialdemokraterna har högst andel kandidater under 40 år av alla partier (vilket de berättar sist i inslaget). Så jag väljer den motsatta vinkeln: fantastiskt att vi nästan har lyckats: så nära målet om 40 procent under 40 år trodde jag aldrig vi skulle komma!